WCZESNOJESIENNA MINESTRONE

0 (0 ocen)

  • 50 min

Przygotowując włoską zupę MINESTRONE można zużyć zalegające w lodówce przeróżne warzywa.Najważniejsze, żeby używać sezonowych!Podstawową zasadą jest wywar.Można ją gotować na wodzie albo na bulionie warzywnym lub z kurczaka.Powinno się smażyć mieszankę warzyw na bardzo małym ogniu.

  • 50 min

Składniki:



  • 500 ml / 1 l bulionu warzywnego
    kawałek dyni
    1 szt. cukinii
    2 szt.marchewki
    2 szt.pietruszki
    2 szt.ziemniaków
    garść świeżej zielonej fasolki szparagowej
    2 łodygi selera naciowego
    1 szt.cebuli
    1 ząbek czosnku
    kawałek białej części pora
    2 szt.pomidorów
    świeże gałązki tymianku
    świeże gałązki oregano
    1 liść laurowy
    sól
    pieprz
    oliwa do smażenia
    kawałek parmezanu

    do wyboru - opcjonalnie:

    1/2 bulwy kopru włoskiego
    200g białej/czerwonej fasoli (namoczonej przez noc)
    200g świeżego szpinaku
    kapusta włoska
    groszek
    4 plasterki bekonu

Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy Minestrone

Wczesnojesienna minestrone - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • warzywa minestrone 1. Przygotowałam składniki.

  • warzywa pokrojone 2. Umyłam, obrałam i pokroiłam je w kostkę.
    Fasolkę na małe części.
    Lepiej przygotować sobie wszystkie warzywa wcześniej.
  • pomidory 3. Pomidory sparzyłam i obrałam ze skórki.
    Pokroiłam na ćwiartki i pozbyłam się z nich pestek.
    Następnie pokroiłam je na mniejsze części.
  • marchew cebula 4. Do szerokiego, rozgrzanego rondla wlałam oliwę.
    Wrzuciłam cebulę, czosnek, marchewkę i pietruszkę.
    Dodałam gałązki ziół i listek laurowy.
  • seler naciowy 5. Następnie seler naciowy.
  • fasolka szparagowa 6. Dodałam fasolkę szparagową.
  • dynia 7. Kolej na dynię.
  • ziemniaki 8. Następnie powędrowały do rondelka ziemniaki.
  • por 9. Dorzuciłam plasterki pora.
  • warzywa 10. Warzywa powinny być miękkie ale nie przyrumienione.
    Można podlewać je stopniowo bulionem.
  • warzywa 11. Dusiłam na małym ogniu przez około 15 minut częściowo pod przykryciem, mieszając co jakiś czas.
  • cukinia 12. Następnie dodałam cukinię.
  • pomidory 13. Na koniec dołączyły pomidory.
  • minestrone 14. Wszystkie warzywa już zmiękły.
  • minestrone włoska zupa 15. Wlałam resztę bulionu, doprawiłam solą i pieprzem.
    Gotowałam zupę aż warzywa były miękkie.
    Jeśli uznacie,że jest zbyt gęsta wlejcie jeszcze trochę bulionu albo
    wywaru z gotowania fasoli ( jeśli ją używaliście).
  • minestrone jesienna zupa 16. Minestrone idealnie smakuje z makaronem.
    Ja go nie użyłam, ale bez niego jest równie pyszna.
    Można go dodać bezpośrednio do zupy.
    Poczekajcie aż się w niej ugotuje.
    Albo, jeśli chcecie ugotujcie go oddzielnie i po prostu dodajcie do zupy.
  • włoska zupa minestrone 17. Na wierzch każdej porcji na talerzu posypałam starty parmezan.
    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Warzywa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Włoska

Podobne przepisy

0 (0 ocen)

minestrone

To może cię zainteresować