Wątusz zapiekany w warzywach

0 (0 ocen)

Zdrowo i smacznie

Składniki:

  • 1kg filetów wątusza, 50dag pomidorów, 1 cukinia, sok z 1 cytryny, 2 dymki, 8 sucharków, 1 gałązka bazylii, 125ml śmietany, 2 łyżki oliwy, sól, pieprz biały

Wątusz zapiekany w warzywach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Filet umyć, lekko osolić, pokropić oliwą i ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Rybę polać sokiem z cytryny i obficie posypać pieprzem. Sucharki zetrzeć na tarce. Pomidory obrać i zgnieść widelcem, a dymkę umyć i drobno posiekać wraz ze szczypiorem. Cukinię umyć i pokroić na małe kawałki. Suchary, pomidory, dymkę wraz z cukinią wymieszać, dodac śmietanę. Liście bazylii pokroić i wrzucić do masy. Masę z warzywami położyć na filetach rybnych i piec 45 minut w piekarniku w 180 stopniach.

Porady

Wierzch zapiekanki można posypać żółtym serem. Wyśmienity smak wątusza podkreśli białe wino.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy