Wątróbka z nadzieniem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wątróbkę myjemy, osuszamy
i rozcinamy tak, aby powstała
kieszeń.
2.W rondlu rozgrzewamy połowę
oleju. Wkładamy drobno
pokrojoną słoninę, cebulę, natkę
pietruszki i wsypujemy bułkę
tartą. Smażymy i studzimy.
Dodajemy jajko, śmietanę,
pieprz, przyprawę uniwersalną i mieszamy.
3.Rozszerzamy otwór w wątróbce.
Wkładamy nadzienie.
Zszywamy nitką lub spinamy
szpilkami do zrazów. Wątróbkę
wkładamy do brytfanki lub naczynia
żaroodpornego i polewamy
resztą oleju. Wkładamy do
średnio nagrzanego piekarnika
(ok. 180 °C) i pieczemy godzinę.
Po upieczeniu kroimy w cienkie
plastry, układamy na półmisku
i polewamy sosem, powstałym
w czasie pieczenia.
Komentarze