Wątróbka z nadzieniem

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Jestem na emeryturze. Zajmuję się ogródkiem i gotowaniem. Mój mąż Jerzy woli mięsne obiady, syn Marcin uwielbia zapiekanki.

Składniki:

  • ● 1/2 kg wątróbki cielęcej lub wieprzowej
    ● 100 g wędzonej słoniny lub boczku
    ● 100 ml oleju
    ● 50 g bułki tartej
    ● 60 ml kwaśnej śmietany
    ● jajko
    ● cebula
    ● 2 łyżki natki pietruszki
    ● przyprawa uniwersalna, pieprz

Wątróbka z nadzieniem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Wątróbka z nadzieniem 1. Wątróbkę myjemy, osuszamy
    i rozcinamy tak, aby powstała
    kieszeń.
  • Wątróbka z nadzieniem 2. W rondlu rozgrzewamy połowę
    oleju. Wkładamy drobno
    pokrojoną słoninę, cebulę, natkę
    pietruszki i wsypujemy bułkę
    tartą. Smażymy i studzimy.
    Dodajemy jajko, śmietanę,
    pieprz, przyprawę uniwersalną i mieszamy.
  • Wątróbka z nadzieniem 3. Rozszerzamy otwór w wątróbce.
    Wkładamy nadzienie.
    Zszywamy nitką lub spinamy
    szpilkami do zrazów. Wątróbkę
    wkładamy do brytfanki lub naczynia
    żaroodpornego i polewamy
    resztą oleju. Wkładamy do
    średnio nagrzanego piekarnika
    (ok. 180 °C) i pieczemy godzinę.
    Po upieczeniu kroimy w cienkie
    plastry, układamy na półmisku
    i polewamy sosem, powstałym
    w czasie pieczenia.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_11-2008

Komentarze

Podobne przepisy