Wątróbka z jabłkiem i cebulką

0 (0 ocen)

mało skomplikowany mięsny obiadek z duuuuużą ilością cebulki i dla smaczku jabuszko. Mam nadzieję, że będzie Wam smakowało.

Składniki:

  • 50-60 dag wątroby
    2 duże cebule
    1 duże jabłko
    majeranek
    olej do smażenia
    mąka
    sól
    pieprz
    mleko
    odrobina masła
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Wątróbka z jabłkiem i cebulką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • ... 1. Wątrobę zalać mlekiem i moczyć co najmniej 2h (wątroba będzie mniej gorzka, bardziej delikatna i miększa). Cebulę pokroić w piórka, jabłka w szesnastki. Roztopić masło w małym garnczku i dodać cebulę i smażyć, aż zmięknie, wtedy dodać jabłka i szczyptę majeranku i dusić, aż jabłka zmiękną ale nie rozpadną się całkowicie(odłożyć do innego naczynia). Wątrobę wyjąć z mleka, pokroić w paski, każdy kawałek obtoczyć w mące i smażyć na patelni po cebulce w gorącym oleju (wątroby nie powinno się smażyć za długo ponieważ zrobi się twarda).Po usmażeniu przełożyć wszystko na patelnię lub do garnka zalać szklanką wody i chwilę dusić Po usmażeniu posolić (nie wcześniej, bo stwardnieje)

Porady

Jeśli mamy za małą patelnie do smażenia ,wątrobę smażymy partiami(upieczoną odkładamy na talerzyk i smażymy następną partie)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować