WĄTRÓBKA Z JABŁKIEM I BOCZKIEM

4.5 (172 ocen)

  • 1 godz. 40 min

Wątróbka ma wyjątkowy smak a w dodatku jest bardzo zdrowa.

  • 1 godz. 40 min

Składniki:

  • • 40 dag wątróbki cielęcej
    • 15 dag boczku
    • 1 jabłko (reneta)
    • 1 duża cebula
    • Suszony tymianek, sól, pieprz, bułka tarta
    • Smalec do smażenia, mleko
Wystaw ocenę:

4.5 (172 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Wątróbka z jabłkiem i boczkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wątróbkę umyć, oczyścić z błon, zalać mlekiem i moczyć ok. 1 godz. Po tym czasie pokroić ja na kawałki. Obtoczyć w bułce tartej wymieszanej z tymiankiem.
  • 2. Obrać cebulę i pokroić w plasterki. Jabłko obrać, podzielić na ćwiartki a następnie na grube plasterki.
  • 3. Na patelni rozgrzać tłuszcz, wrzucić cebulę, zamieszać, po minucie wrzucić jabłko. Gdy cebula się zeszkli, całość przełożyć na talerzyk.
  • 4. Boczek pokroić w paseczki. Ponownie rozgrzać tłuszcz. Wrzucić wątróbkę i boczek. Smażyć ok. 15 minut od czasu do czasu mieszając. Pod koniec smażenia dodać cebulę z jabłkiem, zamieszać, posolić i podawać.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować