Wątróbka z jabłkami w sosie chrzanowym

4.5 (182 ocen)

Wątróbka drobiowa w pysznym sosie chrzanowym, a dla przełamania ostrego smaku - jabłuszko :)

Składniki:

  • 500 g wątróbki drobiowej
    2 średnie jabłka ze skórką, bez gniazd nasiennych (łącznie 200 g)
    1 mały por (40 g)
    4 łyżeczki chrzanu ze słoika
    2 - 3 łyżki margaryny
    3 łyżeczki oleju
    8 łyżeczek śmietany 12%
    3 łyżeczki mąki pszennej
    1/2 szklanki wody
    2 łyżki majeranku
    2 łyżki curry
    2 łyżeczki cukru
    przyprawa uniwersalna do potraw lub sól do smaku (wg uznania)
    biały pieprz mielony do smaku (wg uznania)
Wystaw ocenę:

4.5 (182 ocen)

Zobacz również:

Curry Dania główne Wątróbka

Wątróbka z jabłkami w sosie chrzanowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Wątróbka z jabłkami w sosie chrzanowym 1. Wątróbkę umyć, wysuszyć, usunąć żyłki, błonki i ewentualną żółć. Pora posiekać. W garnku rozpuścić margarynę, dodać olej, wrzucić pora - chwilę smażyć. Następnie dorzucić wątróbkę, całość oprószyć curry, wymieszać i dusić pod przykrciem 20 min. Od czasu do czasu mieszać.
  • Wątróbka z jabłkami w sosie chrzanowym 2. Do wątróbki wrzucić pokrojone w kostkę jabłka, dodać chrzan, majeranek i cukier - dusić pod przykryciem jeszcze 10 min.
  • Wątróbka z jabłkami w sosie chrzanowym 3. Wodę, śmietanę i mąkę dokładnie wymieszać - wlać do wątróbki i zagotować. Danie przyprawić przyprawą uniwersalną lub solą oraz pieprzem.
    Podawać na ciepło - jest to danie obiadowe lub na kolację
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Chrzan Jabłka Wątróbka drobiowa Pieprz biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Na ciepło Obiad Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować