Wątróbka z jabłkami i cydrem

0 (0 ocen)

  • 15 min

Wątróbka podsmażana z cebulką, jabłkami, podlana cydrem i przyprawiona majerankiem. Uwielbiam połączenie jabłek i majeranku.

  • 15 min

Składniki:

  • - 250 g wątróbki drobiowej
    - 2 cebule
    - 1,5 winnego jabłka (pozbawionego środka)
    - 100-150 ml cydru
    - pieprz świeżo mielony (sporo)
    - 1 łyżeczka suszonego majeranku
    - sól do smaku
    - 2 łyżki masła
    - 1 łyżka oleju

Wątróbka z jabłkami i cydrem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wątróbkę zrumienić krótko na maśle o oleju. Zmniejszyć ogień, dodać pokrojoną w pióra cebulę, zeszklić. Dodać nieobrane jabłka pokrojone w ósemki ( ja wolę drobniej i kroję w szesnastki). Poddusić chwilkę. Wlać cydr, dodać pieprz, majeranek. Dusić, aż cydr odparuje nieco, a jabłka zmiękną (nie powinny się jednak rozpadać). Posolić do smaku. Podawać z pieczywem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy