Wątróbka z fasolką i pomidorami

4.5 (185 ocen)

Ostatnio przyrządzałam wątróbkę z grzybami, tym razem proponuję inny zestaw. Równie smaczny i oryginalny. Zachęcam do spróbowania.

Składniki:

  • 40 dag wątróbki drobiowej
    20 dag fasolki szparagowej
    3 pomidory
    1 cebula
    2 ząbki czosnku
    kieliszek białego wina
    3/4 szklanki bulionu mięsnego
    4 łyżki oleju
    sól, pieprz
    makaron wstążki
    listki bazylii do dekoracji





Wystaw ocenę:

4.5 (185 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Wątróbka

Wątróbka z fasolką i pomidorami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • zrób sos 1. Pomidory sparz, obierz i pokrój w niewielką kostkę. Fasolkę oczyść, poodcinaj końce, pokrój na mniejsze kawałki. Cebulę i czosnek posiekaj, podsmaż na 2 łyżkach oleju. Dodaj fasolkę i pomidory, zalej bulionem. Zagotuj. Wlej wino, przypraw solą i pieprzem. Duś na małym ogniu przez ok.15 minut, aż fasolka zmięknie, a sos lekko odparuje i zgęstnieje.
  • podsmaż wątróbkę 2. Wątróbkę umyj, osusz i pokrój na małe kawałki. Obsmaż na pozostałym rozgrzanym oleju. Gdy się zrumienią, przełóż je do sosu i duś jeszcze przez ok.10 minut. Zdejmij z ognia.
  • wątróbka z fasolką i pomidorami 3. Makaron (wstążki) ugotuj na pół twardo ze szczyptą soli. Odcedż, przelej zimną wodą. Wyłóż na talerz, polej gorącym sosem. Udekoruj listkami bazylii. Przed podaniem wymieszaj.

Porady

* można skorzystać z mrożonej lub konserwowej fasolki szparagowej

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Fasolka szparagowa Pomidor

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować