Wątróbka z fasolką i pomidorami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pomidory sparz, obierz i pokrój w niewielką kostkę. Fasolkę oczyść, poodcinaj końce, pokrój na mniejsze kawałki. Cebulę i czosnek posiekaj, podsmaż na 2 łyżkach oleju. Dodaj fasolkę i pomidory, zalej bulionem. Zagotuj. Wlej wino, przypraw solą i pieprzem. Duś na małym ogniu przez ok.15 minut, aż fasolka zmięknie, a sos lekko odparuje i zgęstnieje.
2.Wątróbkę umyj, osusz i pokrój na małe kawałki. Obsmaż na pozostałym rozgrzanym oleju. Gdy się zrumienią, przełóż je do sosu i duś jeszcze przez ok.10 minut. Zdejmij z ognia.
3.Makaron (wstążki) ugotuj na pół twardo ze szczyptą soli. Odcedż, przelej zimną wodą. Wyłóż na talerz, polej gorącym sosem. Udekoruj listkami bazylii. Przed podaniem wymieszaj.
Porady
* można skorzystać z mrożonej lub konserwowej fasolki szparagowej
Komentarze