Wątróbka z fasolką

0 (0 ocen)

To szybki i smaczny sposób na wykorzystanie wątróbki w sezonie fasolkowym. Najczęściej podaje ją do ziemniaków. Można także serwować ją z kaszą, czy po prostu w towarzystwie pieczywa. Polecam!

Składniki:

  • Składniki:
    • 800 gram wątróbki cielęcej,
    • 0,5 kg fasolki (mieszanka zielona i żółta),
    • 2 cebule,
    • olej do smażenia,
    • sól, pieprz do smaku, przyprawa typu vegeta,
    • majeranek do smaku,
    • natka pietruszki do dekoracji

Wątróbka z fasolką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Przygotowana fasolka przed gotowaniem 1. Fasolkę myjemy, usuwamy końcówki i gotujemy do miękkości.
  • ugotowana fasolka 2. Ugotowaną fasolkę odsączamy z wody.
  • porcjowanie wątróbki 3. Cebulę obieramy, koimy w piórka i rumienimy na oleju.
    Między czasie wątróbkę myjemy, osuszamy, a następnie kroimy w plastry około 1 cm.
  • smażenie wątróbki 4. Tak przygotowaną dodajemy do zrumienionej cebuli. Całość oprószamy solą, pieprzem , Vegetą. Smażymy, aż wątróbka zmięknie. Pod koniec dodajemy majeranek.
  • dodanie fasolki 5. Gdy wątróbka jest gotowa dodajemy do całość ugotowana fasolkę. Danie podgrzewamy razem około 3 minuty. Podajemy.

Komentarze

Podobne przepisy