wątróbka z dzika z jabłkiem i granatem

0 (0 ocen)

  • 15 min

Delikatna krucha wątróbka z dzika, duszona na maśle z cebulą szalotką oraz jabłkiem antonówką obsypana soczystym granatem i zieloną natką pietruszki.

  • 15 min

Składniki:

  • około 500 - 600 g wątroby z dzika
    2 łyżki masła
    łyżka oleju rzepakowego
    jabłko antonówka
    3 szalotki, lub czerwona cebula
    pół łyżeczki miodu
    majeranek
    sól
    pieprz
    50 ml martini Rosato

    ćwiartka owocu granatu
    natka pietruszki
    świeże pieczywo

Wątróbka z dzika z jabłkiem i granatem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Oczyszczoną wątrobę kroimy na plastry. Na patelni rozgrzewamy olej z masłem.
  • 2. Na gorący tłuszcz kładziemy kawałki wątroby obsmażamy po minucie z obu stron. Dodajemy pokrojoną w plasterki cebulę i obrane, pokrojone w drobną kostkę jabłko. Podlewamy wermutem i miodem. Dusimy 3-4 minuty pod przykryciem. Posypujemy roztartym w dłoni majerankiem. Mieszamy potrząsając patelnią.
  • 3. Wątrobę wykładamy na talerze. Polewamy sosem. Oprószamy solą i pieprzem. Obficie posypujemy pestkami granatu oraz zieleniną. Podajemy ze świeżym pieczywem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy