Delikatna krucha wątróbka z dzika, duszona na maśle z cebulą szalotką oraz jabłkiem antonówką obsypana soczystym granatem i zieloną natką pietruszki.
15 min
Składniki:
około 500 - 600 g wątroby z dzika
2 łyżki masła
łyżka oleju rzepakowego
jabłko antonówka
3 szalotki, lub czerwona cebula
pół łyżeczki miodu
majeranek
sól
pieprz
50 ml martini Rosato
Wątróbka z dzika z jabłkiem i granatem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Oczyszczoną wątrobę kroimy na plastry. Na patelni rozgrzewamy olej z masłem.
2.Na gorący tłuszcz kładziemy kawałki wątroby obsmażamy po minucie z obu stron. Dodajemy pokrojoną w plasterki cebulę i obrane, pokrojone w drobną kostkę jabłko. Podlewamy wermutem i miodem. Dusimy 3-4 minuty pod przykryciem. Posypujemy roztartym w dłoni majerankiem. Mieszamy potrząsając patelnią.
3.Wątrobę wykładamy na talerze. Polewamy sosem. Oprószamy solą i pieprzem. Obficie posypujemy pestkami granatu oraz zieleniną. Podajemy ze świeżym pieczywem.
Komentarze