Do wątróbki można także użyć świeżego ananasa. Tak podana ma pyszny, ciekawy smak. Myślę, że nawet najbardziej zatwardziali przeciwnicy wątróbki przekonali by się do tego dania:)
Składniki:
Składniki:
• 0,5 kg wątróbki drobiowej,
• Ok. 6 niedużych ziemniaków,’
• Ok. 6 krążków ananasa (z puszki),
• 2 łyżki posiekanej natki pietruszki,
• Ok. 6 pomidorków koktajlowych,
• 2 cebule,
• Olej do smażenia,
• Sól,
• Świeżo mielony kolorowy pieprz do smaku,
• Papryka mielona do smaku,
Wątróbka z ananasem na słodko - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cebule obieramy i kroimy w piórka. Pokrojoną rumienimy na oleju. Między czasie przepłukaną i odsączoną z wody wątróbkę kroimy na mniejsze części. Dodajemy do cebuli. Całość doprawiamy i smażymy do momentu jak wątróbka będzie gotowa.
2.Między czasie obieramy ziemniaki i kroimy w cząstki. Tak przygotowane obsmażamy na oleju ( na innej patelni). Oprószamy przyprawami. Gdy będą miękkie i rumiane z wierzchu wyjmujemy je i odsączmy z tłuszczu.
3.Pod koniec smażenia do wątróbki dodajemy pokrojone ananasy, przekrojone na połowę pomidory oraz posiekaną natkę pietruszki.
4.Całość smażymy jeszcze około 2 minuty. Dodajemy przygotowane ziemniaki, mieszamy razem i podajemy.
Komentarze