Wątróbka wołowa z jabłkami i cebulą

4.49 (185 ocen)

  • 60 min

Odpowiednio przyrządzona smakuje wyśmienicie:)

  • 60 min

Składniki:

  • Wątroba wołowa 50 dag
    Mleko 0,5 l.
    Mąka ziemniaczana lub kukurydziana ok 20 dag
    Cebula 3 szt.
    Jabłka ok. 2-3 szt.
    Olej rzepakowy do smażenia ok. 6 łyżek
    Sól, pieprz, papryka ostra w proszku do smaku
Wystaw ocenę:

4.49 (185 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Wątróbka wołowa z jabłkami i cebulą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-0kfbn58 1. Wątrobę myjemy, osuszamy i kroimy w plastry.
    Do szklanego naczynia wkładamy plastry wątroby i zalewamy mlekiem i wstawiamy na noc do lodówki
  • image-0n75cr3 2. Na drugi dzień :
    Cebulę obieramy, kroimy w plastry, obieramy jabłka i kroimy w ćwiartki
    Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy pokrojoną cebulę podsmażamy, dodajemy jabłka i na wolnym ogniu smażymy do momentu aż będą rumiane i odstawiamy na talerzyk.
  • 3. Wątrobę odsączamy z mleka, obtaczamy w mące a na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy wątrobę
    i smażymy ją do miękkości, dodajemy jabłka z cebulą i dusimy razem.
    Kiedy wątroba jest miękka doprawiamy do smaku solą ,pieprzem i papryką
    Przykrywamy pokrywką, wyłączamy ogień i zostawiamy na ok. 10 minut.
  • 4. Po czym podajemy z wcześniej przyrządzonym purée ziemniaczanym , kalafiorowym lub innymi ulubionymi dodatkami

Porady

Aby wątroba nam się upiekła i nie była "żylasta" solimy ja dopiero po upieczeniu lub uduszeniu

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować