Wątróbka wieprzowa z jarzynką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wątrobę opłukać i pozbawić scięgien, namoczyć w wodzie a potem 2 godziny w mleku.
W tym czasie cebulę pokroić w krążki, zeszklić ją na oleju z masłem/ 1:3/,w głębokim rondlu. Dolać 1 szklankę białego wina, dodać listek laurowy, ziele, kostkę bulionową, trochę wegety,
Dodać też drobniutko pokrojone warzywa lub starte na tarce na grubych oczkach. doprawić pieprzem i poddusić.
Wątrobę osączyć z mleka, popkroić na porcje, nie solić bo stwardnieje i otaczać w mące/ może być pszenna lub ziemniaczana/ a następnie krótko obsmażyć.
Po obsmażeniu przełożyć do rondla z warzywami i poddusić do miękkosci na wolnym ogniu.pod koniec posolić.
oddzielnie ugotować kaszę gryczaną z torebki.
Ja gotuję ją w wodzie z dodatkiem wegety i masełka.
Wątróbkę podaję z kaszą i surówką z kiszonej kapusty. Kapustę lekko płuczę, kroję na drobniejsze włókienka i dodaję starkowaną marchew, posiekaną cebulkę oraz doprawiam cukrem i oliwą z oliwek
Komentarze