WĄTRÓBKA WIEPRZOWA Z JARZYNKĄ

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

pyszna

  • 60 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 płaty wątroby,
    3-4 cebule,
    wino,
    olej,
    masło,
    listek laurowy,
    4 ziarenka ziela angielskiego,
    wegeta,
    1 kostka bulionowa,
    pieprz kolorowy, ew. ziołowy,
    kawałek pora,
    1 marchew,
    1 pietruszka,
    1 łodyga selera naciowego,
    mleko do namoczenia wątroby.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Wątróbka wieprzowa z jarzynką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Wątróbka z jarzynką 1. Wątrobę opłukać i pozbawić scięgien, namoczyć w wodzie a potem 2 godziny w mleku.
    W tym czasie cebulę pokroić w krążki, zeszklić ją na oleju z masłem/ 1:3/,w głębokim rondlu. Dolać 1 szklankę białego wina, dodać listek laurowy, ziele, kostkę bulionową, trochę wegety,
    Dodać też drobniutko pokrojone warzywa lub starte na tarce na grubych oczkach. doprawić pieprzem i poddusić.

    Wątrobę osączyć z mleka, popkroić na porcje, nie solić bo stwardnieje i otaczać w mące/ może być pszenna lub ziemniaczana/ a następnie krótko obsmażyć.
    Po obsmażeniu przełożyć do rondla z warzywami i poddusić do miękkosci na wolnym ogniu.pod koniec posolić.
    oddzielnie ugotować kaszę gryczaną z torebki.
    Ja gotuję ją w wodzie z dodatkiem wegety i masełka.
    Wątróbkę podaję z kaszą i surówką z kiszonej kapusty. Kapustę lekko płuczę, kroję na drobniejsze włókienka i dodaję starkowaną marchew, posiekaną cebulkę oraz doprawiam cukrem i oliwą z oliwek
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować