Wątróbka w sosie własnym z jabłkiem i rodzynkami

0 (0 ocen)

  • 30 min

Bardzo sycące danie o lekko słodkim smaku a do tego w aromatycznym, gęstym sosie. Podane z kiszonym ogórkiem i chlebkiem smakuje wybornie.

  • 30 min

Składniki:

  • Składniki:
    1 kg wątróbki drobiowej
    3 duże cebule
    2 winne jabłka
    1 duża łyżka rodzynek
    1 łyżka rumu
    Sól, pieprz do smaku
    Olej do smażenia
    Mąka tortowa około 3 łyżek
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Wątróbka w sosie własnym z jabłkiem i rodzynkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie: wątróbkę opłukać, obrać z błonek, osuszyć, przekroić na mniejsze kawałki. Olej rozgrzać, wątróbkę otoczyć w mące, przełożyć na olej, smażyć z dwóch stron. Cebulę obrać, pokroić w grubszą kostkę, wrzucić do wątróbki, smażyć około 5 minut, mieszać. Jabłka obrać, pokroić w grubą kostkę. Rodzynki wcześniej zalać rumem. Do wątróbki i cebuli dodać jabłka, rodzynki, podlać wodą. Dusić około 20 minut, by cebula i jabłka się lekko rozpadły i powstał gęsty sos. Na koniec doprawić solą i pieprzem.

Porady

1.danie smakuje również z ziemniakami.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować