Bardzo sycące danie o lekko słodkim smaku a do tego w aromatycznym, gęstym sosie. Podane z kiszonym ogórkiem i chlebkiem smakuje wybornie.
30 min
Składniki:
Składniki:
1 kg wątróbki drobiowej
3 duże cebule
2 winne jabłka
1 duża łyżka rodzynek
1 łyżka rumu
Sól, pieprz do smaku
Olej do smażenia
Mąka tortowa około 3 łyżek
Wątróbka w sosie własnym z jabłkiem i rodzynkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wykonanie: wątróbkę opłukać, obrać z błonek, osuszyć, przekroić na mniejsze kawałki. Olej rozgrzać, wątróbkę otoczyć w mące, przełożyć na olej, smażyć z dwóch stron. Cebulę obrać, pokroić w grubszą kostkę, wrzucić do wątróbki, smażyć około 5 minut, mieszać. Jabłka obrać, pokroić w grubą kostkę. Rodzynki wcześniej zalać rumem. Do wątróbki i cebuli dodać jabłka, rodzynki, podlać wodą. Dusić około 20 minut, by cebula i jabłka się lekko rozpadły i powstał gęsty sos. Na koniec doprawić solą i pieprzem.
Komentarze