Wątróbka w sosie śliwkowo-jabłkowym

0 (0 ocen)

  • 20 min

Wątróbka w sosie śliwkowo-jabłkowym jest delikatna, danie lekko słodkie, przełamane orzechowym posmakiem kaszy gryczanej. Kaszę najpierw prażyłam na sucho, przez co nie jest wodnista a sypka i zwarta.

  • 20 min

Składniki:

  • Składniki podstawowe z zestawu A:
    300 g wątróbki kurzej
    100 g kaszy gryczanej
    7 śliwek suszonych

    Składnik podstawowy dodatkowy:
    1 duże jabłko

    Składniki robocze:
    1 łyżeczka majeranku
    1 łyżka mąki, do panierowania wątróbki
    2 łyżki oleju rzepakowego, do smażenia
    1 szklanka wrzątku
    1 łyżeczka suszonego lubczyku
    sól, pieprz

    Dekoracja:
    listki pietruszki
    1/2 jabłka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Wątróbka Sosy

Wątróbka w sosie śliwkowo-jabłkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Wątróbka obtoczona w mące 1. Wątróbkę oczyść z błonek, umyj, osusz, obtocz lekko w mące.
  • Kasza gryczana ugotowana na sypko 2. Kaszę przepłucz z 3 razy pod bieżącą wodą. Przełóż do garnka i wstaw na rozgrzany palnik, upraż ją (ok. 2-3 minut), często mieszając. Zalej ją 1 szklanką wrzącej wody, posól delikatnie. Kaszę gotuj na małym ogniu ok. 8 minut, aż będzie miękka, ale sypka.
  • Sos do wątróbki 3. Jabłko umyj i pokrój w ćwiartki. Śliwki pokrój w paski. Na patelni rozgrzej olej, wrzuć jabłka i śliwki, przesmażaj je z 4 minuty, dodaj wątróbkę i ew. dolej łyżkę oleju. Smaż, aż wątróbka się zetnie w środku. Nie sól jej przed tym bo będzie twarda.
  • 4. Do wątróbki dodaj 1/2 szklanki wody i odparuj ją. Teraz dopiero sos dopraw majerankiem, lubczykiem, solą i pieprzem. Podawaj z kaszą gryczaną.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka Kasza gryczana Śliwki

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować