Wątróbka w sosie musztardowym

4.99 (203 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Potrawa jest łatwa, a jej smak... Pycha! Dobrze smakuje i z ryżem, i z ziemniakami.

Składniki:

  • ● 50 dag wątróbek drobiowych
    ● 3-4 cebule
    ● 1/2 szklanki bulionu z kostki
    ● 1/3 szklanki śmietany 18-proc.
    ● 1 łyżeczka mąki
    ● 1 1/5 łyżki musztardy
    ● 1/2 łyżeczki suszonego tymianku
    ● 1/2 łyżeczki cząbru
    ● po 2 łyżki oleju i masła
    ● pieprz, sól
Wystaw ocenę:

4.99 (203 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Wątróbka

Wątróbka w sosie musztardowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na patelni rozgrzewamy
    olej, obsmażamy umyte i osuszone wątróbki, posypujemy
    zmielonym pieprzem. Przekładamy
    do rondelka.
  • 2. Na patelni powoli rozpuszczamy
    masło, szklimy na nim
    pokrojone cebule, po czym
    wsypujemy mąkę i chwilę
    smażymy, ciągle mieszając.
  • 3. Wlewamy bulion. Zagotowujemy
    zasmażkę, dodajemy
    zioła i musztardę, mieszamy
    i przelewamy do rondelka
    z wątróbką.
  • Wątróbka w sosie musztardowym 4. Wątróbkę dusimy na małym
    ogniu około 10-15 minut. Pod
    koniec solimy, dodajemy śmietanę.
    Podajemy z ryżem
    i ogórkami kiszonymi lub konserwowymi.

Porady

● Umytą wątróbkę dobrze jest przed smażeniem namoczyć w mleku i zostawić na dwie godziny, a następnie opłukać zimną wodą i osuszyć papierowym ręcznikiem. ● Wątróbkę solimy pod koniec duszenia, bo posolona na początku będzie twarda.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Notka redakcyjna

PP_02-2008

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować