Wątróbka smażona z jabłkiem

0 (0 ocen)

  • 30 min

Wątróbka - przez jednych uwielbiana, przez innych nienawidzona. Dla mnie idealnym połączeniem jest wątróbka z cebulką i jabłkiem. Dziś proponuję Wam dokładnie takie połączenie z dodatkiem sosu musztardowego.

  • 30 min

Składniki:

  • 1/2 kg wątróbki drobiowej
    1 duża cebula
    1 jabłko
    sól i pieprz
    szklanka mleka (do namoczenia wątróbki)
    łyżka oleju
    łyżka masła

    Sos musztardowy:
    3 łyżki musztardy Dijon
    1 łyzka jogurtu naturalnego
    łyżeczka mąki pszennej
    szczypta soli
    1/3 szklanki wody

Wątróbka smażona z jabłkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wątróbkę ozyszczamy, kroimy na drobne kawałki i moczymy w mleku. W między czasie cebulę kroimy w piórka i podsmażamy na rozgrzanym oleju na złotobrązowy kolor. Wątróbkę odsączamy z mleka, osuszamy ręcznikiem papierowym i dodajemy do cebuli. Podsmażamy ok. 10 minut często mieszając . Solimy pod sam koniec (wtedy wątróbka nie twardnieje).

    W między czasie przygotowujemy sos. Musztardę mieszamy z wodą i jogurtem. Doprowadzamy do wrzenia i dodajemy mąkę wcześniej "zahartowaną". Zagotoujemy.

    Jabłka ze skórką kroimy w plastry, wycinamy gniazda nasienne i podsmażamy na roztopionym maśle do momentu aż zmiękną z jednej i z drugiej strony. Wątróbkę układamy na podsmażonym jałku i polewamy sosem musztardowym.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy