Taka wersja wątróbki drobiowej przekona do siebie nawet swoich przeciwników. A warto ją jeść od czasu do czasu- jest nie tylko tania ale i bardzo zdrowa.
60 min
Składniki:
-800 g wątróbek drobiowych
-4 cebule
-1 papryka czerwona
-1 puszka czerwonej fasoli
-1 puszka pomidorów krojonych
-1 puszka kukurydzy
-1 łyżeczka papryki słodkiej
-1 łyżeczka przyprawy do dań meksykańskich
-około 4 łyżki mąki
-100-150 g masła
-odrobina oleju
-sól i świeżo zmielony pieprz do smaku
Wątróbka po meksykańsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wątróbkę myjemy, osuszamy na papierowym ręczniku. Usuwamy dokładnie żyłki i błonki.
2.Moczymy w mleku przez 30 minut.
3.Cebulę i paprykę kroimy w kostkę. Podsmażamy na odrobinie oleju aż cebulka się zrumieni.
4.Wątróbkę obtaczamy w mące (nie opłukujemy jej z mleka)
5.Na osobnej patelni roztapiamy masło. Smażymy wątróbkę po 3 minuty z każdej strony. Pod koniec smażenia doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem.
6.Do podsmażonej wątróbki wrzucamy cebulkę i paprykę, pomidory z puszki, odsączoną z zalewy kukurydzę i fasolę. Podlewamy 1/2 szklanki wody, dodajemy paprykę słodką i przyprawę do dań meksykańskich i dusimy na wolnym ogniu przez 10 minut od czasu do czasu mieszając. Sos w razie potrzeby doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy z ryżem lub makaronem. Smacznego.
Komentarze