Wątróbka po meksykańsku

4.5 (191 ocen)

  • 60 min

Taka wersja wątróbki drobiowej przekona do siebie nawet swoich przeciwników. A warto ją jeść od czasu do czasu- jest nie tylko tania ale i bardzo zdrowa.

  • 60 min

Składniki:

  • -800 g wątróbek drobiowych
    -4 cebule
    -1 papryka czerwona
    -1 puszka czerwonej fasoli
    -1 puszka pomidorów krojonych
    -1 puszka kukurydzy
    -1 łyżeczka papryki słodkiej
    -1 łyżeczka przyprawy do dań meksykańskich
    -około 4 łyżki mąki
    -100-150 g masła
    -odrobina oleju
    -sól i świeżo zmielony pieprz do smaku

    Dodatkowo:
    mleko do wymoczenia wątróbki
Wystaw ocenę:

4.5 (191 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Wątróbka

Wątróbka po meksykańsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1 1. Wątróbkę myjemy, osuszamy na papierowym ręczniku. Usuwamy dokładnie żyłki i błonki.
  • 2 2. Moczymy w mleku przez 30 minut.
  • 3 3. Cebulę i paprykę kroimy w kostkę. Podsmażamy na odrobinie oleju aż cebulka się zrumieni.
  • 4 4. Wątróbkę obtaczamy w mące (nie opłukujemy jej z mleka)
  • 5 5. Na osobnej patelni roztapiamy masło. Smażymy wątróbkę po 3 minuty z każdej strony. Pod koniec smażenia doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem.
  • 6 6. Do podsmażonej wątróbki wrzucamy cebulkę i paprykę, pomidory z puszki, odsączoną z zalewy kukurydzę i fasolę. Podlewamy 1/2 szklanki wody, dodajemy paprykę słodką i przyprawę do dań meksykańskich i dusimy na wolnym ogniu przez 10 minut od czasu do czasu mieszając. Sos w razie potrzeby doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy z ryżem lub makaronem. Smacznego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Podroby Warzywa Wątróbka drobiowa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować