Wątróbka drobiowa ze śliwkami, żurawiną, jabłkiem i cebulą

4.48 (181 ocen)

Danie - samo zdrowie :)Robiłam ją pierwszy raz i wyszła świetna. Pomysł dodania świeżych śliwek był rewelacyjny bo danie nie było mdłe. Śliwki nadały wyrazu i kwasowości co spowodowało że darowałam sobie sok z cytryny.

Składniki:

  • na 4-5 porcji:
    ok 1 kog wątróbki drobiowej
    1 duża cebula
    3 duże fioletowe śliwki lub 5 małych np węgierki
    2 łyżki suszonej żurawiny
    2 winne jabłka
    pół łyżeczki suszonego majeranku
    sól
    pieprz
    2-3 łyżki wody
    olej lub masło do smażenia
Wystaw ocenę:

4.48 (181 ocen)

Wątróbka drobiowa ze śliwkami, żurawiną, jabłkiem i cebulą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Wątróbka drobiowa ze śliwkami, żurawiną, jabłkiem i cebulą 1. Wątróbkę, opłukać, oczyścić i osuszyć na sicie. Cebulę obrać, pokroić w kostkę i wrzucić na patelnie razem z wątróbką (nie solić, dopiero później) Gdy wątróbka się podsmaży, przełożyć ją do garnka, podlać wodą, doprawić solą, pieprzem i majerankiem. Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w kawałki (mogą być ćwiartki), ze śliwek usunąć pestki, pokroić na 4 części. Jabłka, śliwki i żurawinę dodać do wątróbki. Chwilę dusić pod przykryciem (ok 10 min). Na koniec doprawić solą i pieprzem. Podawać z ziemniakami lub pieczywem (jak kto woli)

Porady

1. Przed podaniem można udekorować suszoną żurawiną.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Żurawina Drób

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować