Wątróbka drobiowa w pomarańczach z orzeźwiającym kuskusem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wątróbkę oczyścić, wyciąć błonki i żyłki.
Na patelnię wlać ok. łyżkę oleju. Wrzucić wątróbkę. Smażyć na średnim ogniu.
Cebulę pokroić w piórka. Dodać na patelnię.
Pomarańczę obrać, pokroić w kostkę. Również dodać do wątróbki.
Przyprawić. Dodać 50 ml wody. Dusić do wyparowania wody.
2.Kaszę wsypać do miski. Zalać wrzątkiem tak, aby woda była 1 cm nad kaszą.
Z pomarańczy zetrzeć skórkę. Resztę obrać i podzielić na cząstki. Każdą cząstkę przekroić na połowę.
Gdy kasza już napęcznieje dodać kawałki pomarańczy, posiekaną miętę oraz przyprawy i oliwę. Wszystko dokładnie zamieszać.
Porady
Kasza jest świetna jako dodatek do potraw mięsnych, a także jako sałatka na zimno.
Komentarze