wątróbka drobiowa w pomarańczach z orzeźwiającym kuskusem

4.5 (172 ocen)

  • 30 min

Pyszna kolacja na koniec lata

  • 30 min

Składniki:

  • I. wątróbka:
    0,5 kg wątróbki drobiowej,
    1 duża pomarańcza,
    1/2 białej cebuli,
    tymianek,
    majeranek,
    sól, pieprz, olej.

    II. Kuskus pomarańczowo-miętowy:
    1/2 szklanki kaszy kuskus,
    2 łyżki siekanej mięty,
    1/2 pomarańczy,
    sól, pieprz,
    łyżka oliwy z oliwek.
Wystaw ocenę:

4.5 (172 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Wątróbka drobiowa w pomarańczach z orzeźwiającym kuskusem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wątróbkę oczyścić, wyciąć błonki i żyłki.
    Na patelnię wlać ok. łyżkę oleju. Wrzucić wątróbkę. Smażyć na średnim ogniu.
    Cebulę pokroić w piórka. Dodać na patelnię.
    Pomarańczę obrać, pokroić w kostkę. Również dodać do wątróbki.
    Przyprawić. Dodać 50 ml wody. Dusić do wyparowania wody.
  • 2. Kaszę wsypać do miski. Zalać wrzątkiem tak, aby woda była 1 cm nad kaszą.
    Z pomarańczy zetrzeć skórkę. Resztę obrać i podzielić na cząstki. Każdą cząstkę przekroić na połowę.
    Gdy kasza już napęcznieje dodać kawałki pomarańczy, posiekaną miętę oraz przyprawy i oliwę. Wszystko dokładnie zamieszać.

Porady

Kasza jest świetna jako dodatek do potraw mięsnych, a także jako sałatka na zimno.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować