Nie każdy lubi wątróbkę, ale jeść ją trzeba, bo jest bardzo zdrowa, z tym przepisem odniesiemy sukces! ;)
Składniki:
Składniki na 4 – 6 porcji:
pół kilo wątróbki indyczej (może być drobiowa),
jedno kwaśne jabłko,
jedna średnia cebula,
2 łyżki mąki,
2 łyżeczki majeranku,
sól,
pieprz
Wątróbka dla niejadka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wątróbkę płuczemy, osuszamy i kładziemy na patelni wysmarowanej odrobiną oliwy. Doprawiamy solą i pieprzem, posypujemy mąką. Cebulę kroimy drobno i wrzucamy do wątróbki. Całość smażymy ok. 4 min z obu stron (wątróbeczka 4 min z jednej strony i 4 min z drugiej).
2.Następnie dolewamy wody, tak by wątróbki były przykryte do połowy. Jabłuszko obieramy i kroimy w drobną kosteczkę, dorzucamy do wątróbki z cebulą. Całość posypujemy suszonym majerankiem (wątróbka jest ciężkostrawna, a majeranek pomoże nam w trawieniu). Przykrywamy i dusimy na małym ogniu ok. 30 min. Nie dłużej, bo będzie twarda. Smacznego! :)
Porady
Wątróbkę indyczą można zastąpić drobiową, jest delikatniejsza. Podajemy razem z puree ziemniaczanym i kapustą kiszoną.
Komentarze