Dobrze przyrządzona wątróbka powinna rozpływać się w ustach. Cały jej sekret polega na odpowiednim czasie smażenia i posoleniu jej dopiero pod koniec smażenia.
45 min
Składniki:
500 g wątróbki cielęcej
2 jabłka
2 średnie cebule
sól (do smaku)
świeżo zmielony czarny pieprz (do smaku)
1 szklanka mleka (do namoczenia wątróbki)
2 łyżki mąki (do obtoczenia)
szczypta cukru
olej (do smażenia)
3 łyżki masła
Wątróbka cielęca z jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wątróbkę dokładnie umyć i oczyścić. Przełożyć do miski i zalać mlekiem. (Wątróbka powinna w całości być zanurzona w mleku). Ostawić na 30 minut. Cebulę pokroić w pół plastry. Na patelni rozgrzać ok. 2 łyżek oleju, dodać cebulę, doprawić szczyptą cukru i solą. Smażyć do lekkiego zeszklenia. Podduszoną cebulę zdjąć z patelni i trzymać w cieple. Jabłka obrać, pozbawić gniazd nasiennych i pokroić na ósemki. Na tej samej patelni rozpuścić masło, wrzucić jabłka i smażyć do czasu, aż zaczną mięknąć, ale pozostaną jędrne. Jabłka przełożyć do cebuli. Wątróbkę wyjąć z mleka, dokładnie osuszyć na ręczniku papierowym, pokroić na plastry grubości ok. 1 cm, posypać świeżo zmielonym pieprzem i panierować w mące. Na patelnię wlać niewielką ilość oleju. Kiedy olej dobrze się rozgrzeje dodać masło. Wątróbki smażyć na złoty kolor po ok. 2 minuty z każdej strony. Pod koniec smażenia doprawić do smaku solą. Do usmażonych wątróbek dodać jabłka i cebulę. Podawać od razu po przygotowaniu z ziemniakami pure i ulubioną surówką.
Komentarze