Idealnie sprawdzi się jako dodatek do obiadu, jak również na ciepłą kolację.
1 godz. 15 min
Składniki:
Wątróbka panierowana:
20 sztuk wątróbek z kurcząt
150 g jagurtu naturalnego
2 jajka
1 opakowanie (9 g) "Party Dip Barbecue do grilla"
mąka do panierowania
bułka tarta do panierowania
olej do smażenia
Sos:
2 łyżki masła
2 średnie jabłka (kwaśne)
1 pęczek szczypiorku
1 łyżeczka czosnku granulowanego
1 - 1,5 łyżeczki przyprawy uniwersalnej do potraw
200 g śmietany 12%
oregano suszone (ilość wg uznania)
pieprz biały mielony (ilość wg uznania)
masło do wysmarowania naczynia
Wątróbka barbecue zapiekana z jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wątróbki spłókać wodą, usunąć błonki, osuszyć papierowym ręcznikiem. Jogurt i jajka rozkłócić, przyprawić Dipem. Na patelni rozgrzać olej. Wątróbki obtaczać odpowiednio: w mące, masie jogurtowo-jajecznej i bułce. Smażyć na rumiano z obu stron.
W zasadzie na tym etapie można zakończyć pracę i zajadać wątróbki w panierce (np. z chlebem i kechupem). Wtedy należy je bardziej przysmażyć.
2.Jabłka umyć, usunąć gniazda nasienne, pokroić w sporą kostkę (nie obierać ze skórki). Szczypiorek opłukać i drobno posiekać. Masło rozpuścić na patelni, wrzucić jabłka i szczypiorek, dosypać czosnek. Całość smażyć około 5 minut od czasu do czasu mieszając. Zestawić z ognia, doprawić przyprawą uniwersalną, oregano i pieprzem. Na końcu wlać śmietanę i dokładnie wszystko wymieszać.
3.Wcześniej przygotowaną wątróbkę przełożyć do wysmarowanego masłem naczynia żaroodpornego. Na wierzch wyłożyć sos jabłkowy i przykryć naczynie pokrywą. Zapiekać 25 minut (200 st. C).
Podawać do obiadu lub spożywać jako ciepłą kolację.
Porady
Podczas smażenia wątróbki należy być przygotowanym na "strzały" z patelni.
Komentarze