Wątrobiane kluski do rosołu

4.5 (191 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 30 min

Smaczny dodatek do rosołu, kiedy znudzi się makaron, ryż , czy lane kluski, albo zostanie rosół z niedzieli, można zrobić kluski wątrobiane, to syte i pyszne danie.

  • 30 min

Składniki:

  • 2 l rosołu

    70 dag wątroby wołowej

    1 cebula

    1 jajko

    2 – 3 ząbki czosnku

    pieprz mielony ( około łyżeczki)

    ziarenka smaku lub sól ( wg smaku )

    2 łyżki grysiku

    2 łyżki skrobi kukurydzianej

    mąka pszenna 2-3 łyżki ( zależy od konsystencji ciasta)
Wystaw ocenę:

4.5 (191 ocen)

Zobacz również:

Rosół Kluski

Wątrobiane kluski do rosołu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • wątróbka 1. Wątrobę myję, dzielę na mniejsze kawałki i mielę razem z obranymi ząbkami czosnku.
  • watróbka 2. Obraną cebulę dzielę na 4, i także mielę razem z wątróbką. Do zmielonej masy wbijam jajko, dodaję grysik, skrobię i przyprawy.
  • wątroba 3. Mieszam dokładnie, następnie dosypuję mąkę pszenną, najpierw 2 łyżki, mieszam i jeśli ciasto jest rzadkie dosypuję jeszcze łyżkę.

    Na gotujący się rosół wykładam łyżką porcje masy wątróbkowej, jeśli rosół przestaje wrzeć czekam aż się ponownie zagotuje( musi wrzeć aby nakładać następne porcje)
  • rosół z kluskami z wątróbki 4. Kluseczki gotuję około 5 minut od wypłynięcia.

    Gotowe wykładam na talerz i podaję. Smacznego:)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_10-2014

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować