Smażona wątroba z pieczarkami

0 (0 ocen)

Pyszna mięciutka wątróbka idealna z ziemniaczkami i ogórkiem kiszonym. Pycha.

Składniki:

  • 0,5 kg wątroby wieprzowej
    20 dag pieczarek
    2 cebule
    3 ząbki czosnku
    1/2 pęczka pietruszki zielonej
    2 łyżeczki masła
    bułka tarta
    1 jajko
    olej
    sól
    świeżo zmielony pieprz
    papryka słodka
    maggi
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Dania mięsne

Smażona wątroba z pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Wątroba z pieczarkami 1. Wątrobę umyć, pokroić na kotlety, usunąć błony, umyć jeszcze raz i osuszyć za pomocą papierowego ręcznika. Jajko wbić do miski i rozbełtać widelcem, jeden ząbek czosnku obrać przecisnąć przez praskę dodać do jajka oraz świeżo zmielony pieprz wszystko jeszcze raz wymieszać. Wątrobę dać do jajka, wymieszać i pozostawić na ok 20 min.
  • Wątroba z pieczarkami 2. Pieczarki umyć, pokroić w plasterki. Cebulę obrać, pokroić w talarki. Resztę czosnku obrać i pokroić w plasterki. Pietruszkę posiekać. Na patelni dać masło, roztopić. Zeszklić cebulę, dodać czosnek uważają aby się nie spalił. Następnie dodać pieczarki i parę minut smażyć aby wyparował sok puszczony z pieczarek. Doprawić do smaku solą, zmielonym pieprzem, papryką słodką, maggi. Na sam koniec dodać posiekaną pietruszkę wymieszać.
  • Wątroba z pieczarkami 3. Wątrobę obtoczyć w bułce tartej. Na patelnie wlać olej. Na rozgrzany olej dać wątróbkę i smażyć z obu stron na złoty kolor. Pod koniec pieczenia posypać wątrobę solą. Na talerzu ułożyć upieczoną wątrobę a na wątrobę usmażone pieczarki. Smacznego!

Porady

Wątroby nigdy nie solę przed pieczeniem gdyż staje się twarda.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Wątróbka wieprzowa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Smażenie Obiad Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować