Warzywny miszmasz z piekarnika

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Bakłażana kupiłam w pobliskim warzywniaku, a resztę warzyw mam z własnej działki.

Składniki:

  • bakłażan
    1/2 główki białej kapusty
    4 młode ziemniaki
    duża czerwona papryka
    cukinia
    marchewka
    pietruszka
    10 dag fasolki szparagowej
    10 dag groszku
    kilka różyczek kalafiora
    1/2 selera
    4 cebule
    4 pomidory
    ok. 6 łyżek oleju
    sól, pieprz
    pęczek posiekanego koperku

Warzywny miszmasz z piekarnika - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Warzywny miszmasz z piekarnika 1. Ziemniaki, marchewkę, pietruszkę i selera obieramy i myjemy. Marchewkę i pietruszkę kroimy w plastry, ziemniaki i selera – w kostkę. Z kapusty usuwamy wierzchnie liście, szatkujemy. Paprykę i pomidory myjemy i osuszamy. Usuwamy gniazda nasienne, miąższ kroimy w paski. Cukinię i bakłażana myjemy i osuszamy. Kroimy w plastry. Bakłażana oprószamy solą, odstawiamy na 10 minut, płuczemy i osączamy. Cebule obieramy i kroimy w piórka. Fasolkę myjemy, odcinamy końce, kroimy w kawałki.
    Groszek i kalafiora myjemy i osuszamy.
  • 2. Cebulę szklimy w rondlu na rozgrzanym oleju. Dodajemy pozostałe warzywa, podsmażamy. Doprawiamy solą i pieprzem. Zalewamy małą ilością gorącej wody. Zagotowujemy i wkładamy do piekarnika rozgrzanego
    do temp. 150 °C. Pieczemy 10 minut.
  • 3. Warzywa delikatnie mieszamy, a następnie pieczemy ok. 30 minut. Posypujemy koperkiem i zapiekamy jeszcze 5 minut. Podajemy na gorąco
    lub na zimno.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_08-2011

Komentarze

Podobne przepisy