Warzywny chłodnik z jajkiem i pestkami słonecznika

0 (0 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Na letnie upały - wspaniałe danie!Smaczne,pożywne i chłodzące:-)

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - maślanka naturalna: 1 litr
    - śmietana 18%: 250 mililitrów
    - rzodkiewki/średnie: 10 sztuk
    - ogórek wężowy: 2 sztuki
    - jajka: 4 sztuki
    - szypiorek: 2 pęczki
    - sól i pieprz: 2 szczypty
    - sok z cytrny: 3 łyżki
    - pestki słonecznika: 4 łyżki

Warzywny chłodnik z jajkiem i pestkami słonecznika - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Warzywny chłodnik z jajkiem i pestkami słonecznika 1. Jajka zalać wodą i gotować 10min.,ostudzić,oczyścić ze skorupek i pokroić w kosteczkę.
    Maślankę wymieszać ze śmietaną - ubić lekko trzepaczką,by połączyły się.Rzodkiewkę umyć,pokroić w plasterki.Ogórki oczyścić ze skóry i pokroić w plasterki.Szczypiorek drobno pokroić.Włożyć warzywa i szczypiorek do maślanki,doprawić solą i pieprzem do smaku - wstawić do lodówki na 45-60min.
    Pestki słonecznika podsuszyć na patelni,by lekko zrumieniły się.
    Chłodnik rozłożyć do miseczek,wyłożyć pokrojone jajko i posypać pestkami słonecznika - podawać!
    SMACZNEGO!!!

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy