Warzywno-korzenna

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Imbir doskonale się komponuje z marchewką i jabłkiem. Nadaje sałatce orientalny smak.

Składniki:

  • ● mała kalarepa
    ● marchewka
    ● seler
    ● czerwona cebula
    ● 2 jabłka
    ● mały kawałek imbiru
    ● 2 łyżki oleju
    ● sok z 1/2 cytryny
    ● sól
    ● 2-3 gałązki koperku

Warzywno-korzenna - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kalarepę, marchewkę i selera
    obieramy i myjemy. Ścieramy
    na tarce o dużych oczkach.
    Cebulę obieramy i kroimy
    w piórka.
  • 2. Jabłka myjemy. Jedno obieramy
    i ścieramy na tarce
    o dużych oczkach. Mieszamy
    z warzywami. Drugie kroimy
    w ćwiartki, usuwamy gniazdo nasienne. Miąższ kroimy
    w plastry. Odkładamy.
  • 3. Imbir obieramy i ścieramy
    na tarce o małych oczkach.
    Olej mieszamy z sokiem z cytryny,
    solą i imbirem. Skrapiamy
    sałatkę i mieszamy. Koperek
    myjemy, osuszamy i siekamy.
    Posypujemy sałatkę.
    Dekorujemy plastrami jabłka.

Porady

Zamiast świeżego imbiru można użyć mielonego.

Notka redakcyjna

PPWS_05-2011

Komentarze

Podobne przepisy