Warzywne placuszki z pestkami dyni

0 (0 ocen)

  • 15 min

1 mała cukiniaJesienna wersja placków ziemniaczanych. Tym razem z cukinią , pieczarkami i zdrowymi pestkami dyni. Podajemy z kwaśną śmietaną lub sosem czosnkowym. smakują wyśmienicie, bardzo chrupkie

  • 15 min

Składniki:

  • 1 mała cukinia

    20 dag pieczarek

    4 duże ziemniaki

    3 jajka

    pestki dyni

    sól morska

    czosnek 2 ząbki

    cebula 1 szt

    mąka ok 2 łyżki

    olej do smażenia

Warzywne placuszki z pestkami dyni - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki obieramy i ścieramy na tarce duże oczka . Pieczarki myjemy osuszamy , cukinię myjemy nie obieramy z skórki. Cebule i czosnek obieramy z łupiny. Warzywa najlepiej przepuścić przez robota duże oczka . Można także skorzystać z tarki duże oczka.

  • 2. Warzywa mieszamy dodajemy jajka , sól do smaku. Mieszamy dodajemy mąkę i pestki dyni. Mieszamy. Na patelni rozgrzewamy olej smażymy małe placuszki. Podajemy z śmietaną lub sosem czosnkowym.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy