Warzywna z sosem estragonowym

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

To stały punkt w moim imieninowym menu.

Składniki:

  • ● 2 małe selery
    ● 2 marchewki
    ● 2 kalarepy
    ● 2 cebule
    ● 2 jajka
    ● sól
    Sos:
    ● 8 łyżek oleju
    ● 3 łyżki octu
    ● łyżeczka musztardy
    ● 1/2 łyżeczki pieprzu
    ● 7-8 zielonych oliwek bez pestek
    ● 1/2 pęczka estragonu (lub łyżka suszonego)
    ● 3-4 gałązki natki pietruszki
    ● 1/2 łyżeczki cukru

Warzywna z sosem estragonowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Selery, kalarepy i marchewki
    obieramy, myjemy i kroimy
    w kostkę. Gotujemy ok.
    20 minut w osolonej wodzie.
    Odcedzamy i studzimy. Cebule
    obieramy, siekamy i mieszamy
    z warzywami.
  • 2. Jajka gotujemy na twardo.
    Studzimy i obieramy. Sos: jedno żółtko ucieramy z olejem
    i octem. Dodajemy musztardę,
    cukier i pieprz. Wsypujemy
    bardzo drobno pokrojone jedno
    białko, posiekane 4 oliwki,
    natkę pietruszki i estragon.
  • 3. Sałatkę polewamy sosem
    i wstawiamy na pół godziny do
    lodówki. Następnie dekorujemy
    pokrojonymi w plastry jajkami
    i pozostałymi pokrojonymi
    oliwkami.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_01-2012

Komentarze

Podobne przepisy