Warzywna uczta z kawałkami kurczaka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kurczak:
Myję pod wodą, odkrajam białe części, kroję w kostki oraz wkładam do miseczki. Kurczaka posypuję przyprawami (ilość wedle uznania) oraz dokładnie mieszam. Gotuję w garnku na parze około 20 minut.
Warzywa:
Każde warzywo umieszczam w osobnej misce, aby było łatwiej nakładać na placek.Pomidory sparzam, obieram skórkę, przekrajam i usuwam nasiona. Następnie kroję w paski. Kapustę pekińską kroję w paski i przepłukuję w sitku w wodzie. Kapustę czerwoną kroję w paski i gotuję do miękkości około 10 minut w garnku, następnie odcedzam i przekładam do osobnej miski. Cebulę i papryki również płuczę pod wodą, a następnie kroję na małe części.
2.Sos czosnkowy:
Jogurty wlewam do dużej miski, dodaję dużo pieprzu, szczyptę soli i cukru. Na tarce o małych oczkach ścieram czosnek, który dodaję do sosu. Wszystkie składniki dokładnie mieszam.
3.Placek:
2 szklanki mąki przesypuję do dużej miski, wrzucam dwa jajka oraz opakowanie serka twarogowego. Wszystkie składniki mieszam, dodając łyżki oleju. Jeżeli ciasto jest za lepkie, dodaje więcej mąki, jak nie trzyma się- więcej oleju. Z ciasta formuję kulę, którą kroję na 6 części. Na desce wysypuję trochę mąki i wałkuję jeden kawałek ciasta, aby postał placek. Następnie wkładam placek do piekarnika i piekę, aż się zarumieni (około 5 minut, 180 stopni).
Kolejność układania:
Na talerz kładę placek, smaruję go obficie keczupem, daję dużo kapusty czerwonej, kapusty pekińskiej, pomidorów, papryk, cebuli, cebulki prażonej i kurczaka. Wszystko obficie polewam sosem czosnkowym.
Porady
Wyśmienicie smakuje również w wersji wegetariańskiej, bez kurczaka.
Komentarze