Warzywna przystawka na ciepło

0 (0 ocen)

  • 10 min

Wspaniale pasuje jako dodatek do obiadu , bardzo dobrze zastępuje sos.

  • 10 min

Składniki:

  • 20 dag pieczarek
    1 szklanka marchewki kostka
    1 szklanka groszek mrożony
    1 kostka bulionu drobiowego
    pieprz czarny świeżo mielony
    1/2 szklanki śmietany 30 %
    1 łyżka mąki
    1 łyżka masła
    1/2 szt cebuli

Warzywna przystawka na ciepło - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pieczarki oczyszczamy i kroimy w plasterki. Marchewkę obieramy i kroimy w kosteczkę ,można użyć mrożonej kostki. Cebule siekamy drobno. Groszek zielony najlepiej świeży albo mrożony przelewamy wodą. Na dużej patelni rozpuszczamy masło , podsmażamy posiekaną cebulkę. Następnie dodajemy plasterki pieczarek - mieszamy i chwilę smażymy . Dokładamy marchewkę i groszek. Smażymy ok 5 min. Do 1,5 szklanki gorącej wody wkładamy kostkę rosołową - rozpuszczamy.
  • 2. Do warzyw na patelnie dodajemy łyżkę mąki mieszamy i zalewamy bulionem. Dusimy do miękkości warzyw. Doprawiamy pieprzem do smaku. Zalewamy śmietaną i chwilę gotujemy aż sos zgęstnieje.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy