Warzywna potrawka z owczym serem

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

  • 40 min

Chociaż jestem na emeryturze, nie narzekam na nadmiar czasu. Poświęcam go rodzinie, bawieniuprawnusia Kubusia i pichceniu. Ciekawe przepisy podsuwają mi wnuczki, potem wpólnie gotujemy.

  • 40 min

Składniki:

  • ● 1 kg bakłażanów
    ● 5 ząbków czosnku
    ● 45 dag sera owczego
    ● 40 dag pomidorów koktajlowych
    ● bazylia
    ● oliwa
    ● ocet winny
    ● sól
    ● pieprz

Warzywna potrawka z owczym serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Bakłażany myjemy, kroimy
    w dużą kostkę, lekko solimy
    i odstawiamy na 20 minut. Osączamy.
    Pomidory sparzamy,
    zdejmujemy skórkę, czosnek
    obieramy i przeciskamy przez
    praskę. Ser ścieramy na tarce
    o dużych oczkach.
  • 2. Przygotowujemy sos: oliwę
    mieszamy z octem (ilość oliwy
    i octu powinna wynosić 3:1),
    doprawiamy.
  • Warzywna potrawka z owczym serem 3. Na patelni rozgrzewamy 3
    łyżki oliwy i podsmażamy bakłażany.
    Dodajemy czosnek i pomidory
    i jeszcze chwilę smażymy.
    Solimy i doprawiamy bazylią.
  • 4. Warzywa wykładamy na talerze,
    posypujemy serem i polewamy
    sosem. Podajemy z jasnym
    pieczywem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_10-2010

Komentarze

Podobne przepisy