Chociaż jestem na emeryturze, nie narzekam na nadmiar czasu. Poświęcam go rodzinie, bawieniuprawnusia Kubusia i pichceniu. Ciekawe przepisy podsuwają mi wnuczki, potem wpólnie gotujemy.
40 min
Składniki:
● 1 kg bakłażanów
● 5 ząbków czosnku
● 45 dag sera owczego
● 40 dag pomidorów koktajlowych
● bazylia
● oliwa
● ocet winny
● sól
● pieprz
Warzywna potrawka z owczym serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Bakłażany myjemy, kroimy
w dużą kostkę, lekko solimy
i odstawiamy na 20 minut. Osączamy.
Pomidory sparzamy,
zdejmujemy skórkę, czosnek
obieramy i przeciskamy przez
praskę. Ser ścieramy na tarce
o dużych oczkach.
2.Przygotowujemy sos: oliwę
mieszamy z octem (ilość oliwy
i octu powinna wynosić 3:1),
doprawiamy.
3.Na patelni rozgrzewamy 3
łyżki oliwy i podsmażamy bakłażany.
Dodajemy czosnek i pomidory
i jeszcze chwilę smażymy.
Solimy i doprawiamy bazylią.
4.Warzywa wykładamy na talerze,
posypujemy serem i polewamy
sosem. Podajemy z jasnym
pieczywem.
Komentarze