WARZYWNA BOMBA

5 (177 ocen)

Bardzo smaczna potrawa i szybka w przygotowaniu.Poszczególne składniki można przygotować dzień wcześniej i dopiero przed podaniem zapiec w piekarniku.

Składniki:


  • 4 udźce z kurczaka
    450 g. marchewki mini mrożonej
    1/2 opakowania sera feta
    1 brokuł świeży


    sól,sól czosnkowa,pieprz,przyprawa do kurczaka,bazylia suszona i gałązka świeżej,1 łyżeczka drobno posiekanej cebuli,cukier do smaku,olej do smażenia,masło do posmarowania formy,bułka tarta do posypania.
Wystaw ocenę:

5 (177 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Warzywna bomba - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • warzywna bomba 1.



    Udka umyć,osuszyć,usunąć kości i skórkę,pokroić w kostkę.Przyprawić przyprawą do kurczaka,pieprzem,solą czosnkową i odstawić na 1 godz.do lodówki.









  • warzywna bomba 2. Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju,usmażyć przyprawione kostki udek do czasu odparowania wody,włożyć drobno pokrojoną cebulkę,podlać niewielką ilością gorącej wody i smażyć do czasu całkowitego jej odparowania.
  • warzywna bomba 3.
    Mięso zdjąć,tłuszcz zachować.
  • warzywna bomba 4.
    W garnku zagotować wodę,przyprawić do smaku solą,cukrem,dodać gałązkę świeżej bazylii,wsypać zamrożone marchewki i gotować na wolnym ogniu około 10 min.Pozostawić w wywarze do przestudzenia.
  • warzywna bomba 5.
    W drugim garnku zagotować wodę,przyprawić solą,włożyć podzielony brokuł i gotować na wolnym ogniu około 5 min.Brokuł wyjąć,przestudzić.
  • warzywna bomba 6.
    Naczynie do zapiekania posmarować masłem,posypać dość grubo bułką tartą.
  • warzywna bomba 7.
    Wyłożyć ugotowaną marchewkę,posypać czosnkiem granulowanym,suszoną bazylią i posypać bułką tartą.
  • warzywna bomba 8.
    Brokuł pokroić na mniejsze kawałki,położyć na marchwi,posypać niewielką ilością bułki tartej.
  • warzywna bomba 9.
    Na warstwie tej ułożyć usmażone kostki udek.Polać tłuszczem ze smażenia mięsa,posypać serem feta pokrojonym w drobną kostkę.Całość posypać suszoną bazylią i niewielką ilością bułki tartej.
  • warzywna bomba 10.
    Naczynie przykryć folią aluminiową.
  • warzywna bomba 11.
    Piekarnik nagrzać do 190C,wstawić naczynie z potrawą i zapiekać 10 min.Zdjąć folię i zapiekać następne 10 min.
  • warzywna bomba 12.

    Podawać gorące jako samodzielne danie.Można podzielić na porcje i wyłożyć na ozdobionym talerzu.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować