Warzywa z boczkiem

4.5 (153 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

U rodziny Krawczyków z Barlinka jedliśmy pieczone warzywa. To jedno z popisowych dań pani domu.

Składniki:

  • ● 20 dag boczku wędzonego
    ● 20 dag ziemniaków
    ● 20 dag marchewek
    ● 10 dag fasolki szparagowej (może być mrożona)
    ● 2 jajka
    ● świeży tymianek
    ● kilka gałązek koperku
    ● sól, pieprz, słodka i ostra papryka
    ● oliwa z oliwek
Wystaw ocenę:

4.5 (153 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Warzywa z boczkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki i marchewkę
    dokładnie myjemy (nie
    obieramy). Kroimy na pół
    lub w ćwiartki. Oprószamy
    solą, pieprzem, ostrą i słodką
    papryką i posiekanym
    tymiankiem, polewamy oliwą.
    Przekładamy do naczynia
    żaroodpornego. Pieczemy
    20 minut w 180 °C.
  • 2. Boczek kroimy w półplastry.
    Podsmażamy na
    chrupko. Dodajemy pokrojoną
    fasolkę i podlewamy
    wodą. Dusimy kilka minut
    i dodajemy do warzyw. Pieczemy
    jeszcze 5 minut.
  • 3. Jajka rozkłócamy, doprawiamy
    solą i pieprzem.
    Wlewamy na tłuszcz po
    smażeniu boczku i smażymy
    płaski omlet. Następnie
    rolujemy i kroimy w wąskie
    plastry. Dodajemy do warzyw.
    Posypujemy posiekanym
    koperkiem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Boczek

Notka redakcyjna

PPWS_02-2011

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować