Warzywa w cieście francuskim - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Farsz: pieczarki oczyszczamy.
Marchewki obieramy
i myjemy. Papryki myjemy,
usuwamy gniazda nasienne.
Cebulę i czosnek obieramy.
Czosnek przeciskamy przez
praskę. Pozostałe warzywa
i pieczarki kroimy w małą
kostkę (lub ścieramy na tarce
o dużych oczkach). Na rozgrzanej
oliwie rumienimy
czosnek. Wsypujemy pozostałe
składniki i chwilę smażymy.
Zalewamy małą ilością
wody. Doprawiamy i dusimy
ok. 15 minut. Studzimy.
2.Ciasto rozmrażamy, kroimy
w 12 kawałków. Każdy kawałek
rozwałkowujemy, nakładamy
farsz i zwijamy w roladki.
Pieczemy ok. 20 minut
w temperaturze 180 °C.
3.Liście sałaty myjemy, osuszamy
i rwiemy w małe kawałki.
W rondelku rozgrzewamy
100 ml oliwy. Wsypujemy
groszek i sałatę,
mieszamy. Wlewamy bulion
i doprowadzamy do wrzenia.
Gotujemy ok. 15 minut. Groszek
z sałatą podajemy na
talerzu obok roladek lub
w oddzielnym naczyniu.
Komentarze