• Warzywa w cieście francuskim

    Autor: Karolina Cizio, Bydgoszcz

  • Duszone warzywa w lekkiej otoczce z ciasta francuskiego wyglądają apetycznie i świetnie smakują.

  • Składniki

    ● 55 dag mrożonego ciasta francuskiego
    ● 50 dag mrożonego groszku
    ● 2 sałaty masłowe
    ● szkl. bulionu drobiowego
    ● oliwa
    Farsz:
    ● 25 dag pieczarek
    ● 4 marchewki
    ● 2 papryki (zielona i czerwona)
    ● cebula lub por
    ● 3 ząbki czosnku
    ● sól
    ● pieprz

  • Sposób przygotowania

    1.
    Warzywa w cieście francuskim - krok 1

    Farsz: pieczarki oczyszczamy. Marchewki obieramy i myjemy. Papryki myjemy, usuwamy gniazda nasienne. Cebulę i czosnek obieramy. Czosnek przeciskamy przez praskę. Pozostałe warzywa i pieczarki kroimy w małą kostkę (lub ścieramy na tarce o dużych oczkach). Na rozgrzanej oliwie rumienimy czosnek. Wsypujemy pozostałe składniki i chwilę smażymy. Zalewamy małą ilością wody. Doprawiamy i dusimy ok. 15 minut. Studzimy.

    2.
    Warzywa w cieście francuskim - krok 2

    Ciasto rozmrażamy, kroimy w 12 kawałków. Każdy kawałek rozwałkowujemy, nakładamy farsz i zwijamy w roladki. Pieczemy ok. 20 minut w temperaturze 180 °C.

    3.
    Warzywa w cieście francuskim - krok 3

    Liście sałaty myjemy, osuszamy i rwiemy w małe kawałki. W rondelku rozgrzewamy 100 ml oliwy. Wsypujemy groszek i sałatę, mieszamy. Wlewamy bulion i doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy ok. 15 minut. Groszek z sałatą podajemy na talerzu obok roladek lub w oddzielnym naczyniu.

  • Słowa kluczowe (tagi):

    sezonowe_przysmaki, mrożone ciasto francuskie
  • 1 komentarz

Autor: Karolina Cizio, Bydgoszcz

RedakcjaPP 5900

punkty:

Statystyki przepisu:

Dodany: 2012-04-25T11:03:46+02:00

1002 odwiedziny

Dodane przez: RedakcjaPP


Sprawdź książki z tym przepisem

Zdobyte wyróżnienia:

Opublikowany w Przyślij Przepis
Zobacz PDF z przepisem »
Przepis z magazynu: PP_11-2010

Inne przepisy dodane przez tego użytkownika:

więcej »