• Warzywa solone na zimę

    Dodane przez: kumakzaba

  • Ten przepis praktykowała od lat moja mama. Teraz ja go przyrządzam. Idealny sposób na zaoszczędzenie czasu. Zrobić raz, a korzystać przez całą zimę. Polecam naprawdę.

  • Składniki

    4 kg marchwi
    2 kg pietruszki
    2 kg pora
    2 kg cebuli
    3 kg soli

  • Sposób przygotowania

    1.

    WYKONANIE: Warzywa dokładnie umyć i zetrzeć na tarce. Na dno glinianego naczynia nasypać warstwę soli i układać partiami kolejne warstwy startych warzyw (koniecznie dobrze ubić warzywa, aż krople soku wydostaną się na powierzchnię) Część gotowych warzyw zostawić w małym gliniaku w lodówce, resztę natomiast najlepiej przechowywać w piwnicy w ciemnym miejscu.

  • Rady

    Gotowe warzywa można używać przez całą zimą do potraw- zup, sosów, głównych dań. Należy natomiast pamiętać o tym, żeby nie posolić takiego dania (gdyż warzywa zawierają odpowiednie ilości soli)

  • Słowa kluczowe (tagi):

    tania_kuchnia, w_kilka_chwil, moj_niedzielny_obiad, sezonowe_przysmaki, szkola_babci, mama_mnie_nauczyla, pacora, warzywa na zimę, zimowe przetwory
  • 2 komentarze
    • Bo-Bożena
      2012-09-26T08:53:13+02:00 Bo-Bożena
      Super pomysł :)
    • M-Danuśka67
      2013-07-25T20:48:08+02:00 M-Danuśka67
      Witaj,moje pytanie,czy te warzywa w garnku należy zostawić przykryte szczelnie czymś i ile tak mogą stać w piwnicy.natomiast solą przesypywać warzywa i ubijać,czy wcześniej wymieszać , ubić i odstawić na jakiś czas?

Dodane przez: kumakzaba

kumakzaba 441

punkty:

Statystyki przepisu:

Dodany: 2012-08-30T22:32:37+02:00

2784 odwiedziny


Sprawdź książki z tym przepisem

Inne przepisy dodane przez tego użytkownika:

więcej »