Warzywa po bengalsku

4.5 (175 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Alicja i Mukesh Saini zaprosili nas na obiad. W malutkiej kuchni na jednym z rzeszowskichosiedli urządzili ucztę w hinduskim stylu.

Składniki:

  • ● duży bakłażan
    ● 30 dag cukinii
    ● 20 dag fasolki szparagowej
    ● 20 dag groszku (może być mrożony)
    ● 5-6 ziemniaków
    ● olej do smażenia
    ● sok z cytryny
    ● 1/2 łyżeczki gorczycy
    ● 1/2 łyżeczki posiekanej papryki chili
    ● 3 liście laurowe
    ● łyżeczka mielonego kminku
    ● łyżeczka cukru
    ● 2 łyżeczki soli
    ● 2 ząbki czosnku
Wystaw ocenę:

4.5 (175 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Warzywa po bengalsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W garnku rozgrzewamy
    olej. Dodajemy chili, pokruszone
    liście laurowe i gorczycę i przykrywamy. Gdy gorczyca
    przestanie „strzelać”,
    dodajemy kminek, przeciśnięty
    przez praskę czosnek i
    obrane, pokrojone w kostkę
    ziemniaki. Mieszając, dusimy
    ok. 10 minut.
  • 2. Cukinię i bakłażana kroimy
    w kostkę. Wsypujemy do
    ziemniaków i mieszajac, dusimy
    ok. 5 minut.
  • 3. Do potrawy wsypujemy
    groszek i fasolkę szparagową.
    Wlewamy 2 szklanki wody.
    Gotujemy pod przykryciem,
    mieszając. Po ok. 15
    minutach doprawiamy solą
    i cukrem. Gotujemy, aż warzywa
    będą miękkie. Przed
    podaniem skrapiamy sokiem
    z cytryny.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_08-2011

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować