Warstwowa z rzeżuchą

5 (150 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

  • 45 min

Świetnie smakuje z ciemnym pieczywem.

  • 45 min

Składniki:

  • ● 4 łyżki rzeżuchy
    ● 5 ziemniaków
    ● 2 ogórki kiszone
    ● 4 jajka
    ● 15 dag jabłek
    ● 4 plastry szynki z indyka
    ● czerwona cebula
    ● 2/3 szkl. śmietany 12-proc.
    ● 50 ml jogurtu naturalnego
    ● 3 łyżki soku z cytryny
    ● łyżeczka musztardy
    ● 2 łyżki oleju
    ● sól, pieprz
Wystaw ocenę:

5 (150 ocen)

Zobacz również:

Sałatki Jajko

Warstwowa z rzeżuchą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki obieramy, myjemy i gotujemy w lekko osolonej wodzie. dcedzamy
    i studzimy.
  • 2. Jajka gotujemy na twardo. Studzimy i obieramy. Ziemniaki, ogórki
    i jajka kroimy w plastry. Jabłka myjemy, obieramy i usuwamy gniazda nasienne. Kroimy w cienkie plasterki i skrapiamy łyżką soku z cytryny. Cebulę obieramy i kroimy w piórka, a szynkę w paski.
  • 3. W półmisku układamy kolejno: połowę ziemniaków, 3/4 rzeżuchy, cebulę, jajka, ogórki, resztę ziemniaków i szynkę. Każdą warstwę oprószamy solą i pieprzem.
  • 4. Śmietanę mieszamy z jogurtem, musztardą, olejem i resztą soku z cytryny. Doprawiamy i polewamy sałatkę. Chłodzimy. Dekorujemy rzeżuchą.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jajka Rzeżucha Sałata

Notka redakcyjna

PP_04-2012

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować