Warstwowa z boczkiem

4.99 (184 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

  • 60 min

Sałatkę z chipsami z boczku przygotowuję, gdy mają nas odwiedzić znajomi. Jest pyszna, pożywna i efektowna.

  • 60 min

Składniki:

  • kapusta pekińska
    2 czerwone cebule
    puszka kukurydzy
    pęczek rzodkiewek
    ogórek
    4 jajka
    kilka plastrów wędzonego boczku
    10 dag łuskanych pestek słonecznika

    Sos:
    2 łyżki majonezu
    duży jogurt naturalny
    3 ząbki czosnku
    sól
Wystaw ocenę:

4.99 (184 ocen)

Zobacz również:

Sałatki

Warstwowa z boczkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowujemy sos: czosnek obieramy, przeciskamy przez praskę, mieszamy z jogurtem i majonezem. Doprawiamy solą.
  • 2. Słonecznik prażymy na suchej patelni. Przesypujemy do miski. Na gorącą patelnię wykładamy plastry boczku. Smażymy, aż zrobią się chrupiące.
  • 3. Kukurydzę osączamy. Rzodkiewki, ogórka i kapustę myjemy i osuszamy. Jajka gotujemy na twardo. Cebule, ogórka i jajka obieramy. Kapustę
    kroimy w paski, a jajka, cebulę, ogórka i rzodkiewki w kostkę.
  • 4. Na spód salaterki wykładamy kapustę, a następnie układamy warstwy cebuli, kukurydzy, ogórka, rzodkiewki i jajek. Polewamy sosem i posypujemy
    słonecznikiem. Na wierzch wykładamy plastry boczku.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_03-2011

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wędzenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować