Warstwowa sałatka z tuńczykiem

4.5 (198 ocen)

  • 30 min

Niezwykle prezentuje się w salaterce. Trochę świąteczna, moich gości zawsze intryguje ta żółta posypka...

  • 30 min

Składniki:


  • tuńczyk [1 puszka]
    jajka [4 szt.]
    marchew [1 szt.] (lub dwie małe)
    ogórek zielony [1 szt.] (lub dwa małe)
    ser cheddar [150 g]
    majonez
    sól , pieprz (do smaku)
Wystaw ocenę:

4.5 (198 ocen)

Zobacz również:

Sałatki

Warstwowa sałatka z tuńczykiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • sałatka z tuńczykiem 1. Gotujemy jajka i marchew, a ser i ogórka ścieramy na dużych oczkach.
    Na dnie salaterki ścieramy białko jaja, na to nakładamy warstwę majonezu (2-3 łyżki, jak kto lubi).
    Na białka kładziemy rozdrobnionego tuńczyka (odciśniętego z oleju, może też być w sosie własnym).
    Na tuńczyka ścieramy na dużych oczkach ogórka (wcześniej należy odcisnąć sok) i solimy, pieprzymy do smaku.
    Na ogórka idzie warstwa majonezu, a na niego pokrojona w kosteczkę ugotowana marchewka (też można ją zetrzeć).
    Na koniec ser, majonez i drobno starte żółtka. Oczywiście można udekorować;)
    Dobrze jak trochę postoi w lodówce przed podaniem, żeby smaki się przeszły.
    Życzę smacznego!

Porady

Ogórka można zastąpić małosolnym. Do majonezu dodać więcej świeżo zmielonego pieprzu lub musztardy, będzie miała bardziej wyrazisty smak.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Sałata Tuńczyk

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować