Pyszna, sycąca i jaka kolorowa. Porcja w słoiku to 300 kcal, zapraszam i serdecznie polecam:)
Składniki:
100 g gotowanej ciecierzycy
70 g gotowanego buraka
70 g śledzia z zalewy octowej
10 cm pora
1 mały pomarańcz- około 50 g
Dressing:
3 łyżeczki octu jabłkowego
1,5 łyżeczki miodu
3 łyżki soku z pomarańczy
Sól, pieprz do smaku
Warstwowa sałatka śledziowa z ciecierzycą i burakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Na dno pucharka,małej miski lub ozdobnego słoika wsypać wystudzoną ciecierzycę ( można użyć ciecierzycy z puszki). Umyty i osuszony por pokroić w cienkie krążki. Ułożyć na ciecierzycy i oprószyć solą.
2.Zimnego buraka pokroić w małą kostkę.Wyłożyć jako kolejną warstwę. Śledzie odsączyć z zalewy i również pokroić w małą kostkę. Położyć na buraczku.
3.Obraną pomarańczę wyfiletować ( najlepiej robić to nad małą miseczką, aby zebrać sok,który będzie spływał podczas odcinania małych kawałków owocu).To co zostanie po wyfiletowaniu pomarańcza odcisnąć z soku. Fileciki pokroić na połówki i ułożyć na wierzchu sałatki.
4.Dressing:
Do otrzymanego soku pomarańczowego, dodać ocet i miód. Dokładnie wymieszać. Doprawić do smaku solą i pieprzem i ponownie wymieszać.Delikatnie wlać dressing do sałatki i wstawić sałatkę na 2-3 godziny do lodówki. Smacznego!
Komentarze