WARSTWOWA SAŁATKA ŚLEDZIOWA Z CIECIERZYCĄ I BURAKIEM

0 (0 ocen)

Pyszna, sycąca i jaka kolorowa. Porcja w słoiku to 300 kcal, zapraszam i serdecznie polecam:)

Składniki:

  • 100 g gotowanej ciecierzycy
    70 g gotowanego buraka
    70 g śledzia z zalewy octowej
    10 cm pora
    1 mały pomarańcz- około 50 g
    Dressing:
    3 łyżeczki octu jabłkowego
    1,5 łyżeczki miodu
    3 łyżki soku z pomarańczy
    Sól, pieprz do smaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Sałatki Sałatka warstwowa

Warstwowa sałatka śledziowa z ciecierzycą i burakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-18ae39c 1. Na dno pucharka,małej miski lub ozdobnego słoika wsypać wystudzoną ciecierzycę ( można użyć ciecierzycy z puszki). Umyty i osuszony por pokroić w cienkie krążki. Ułożyć na ciecierzycy i oprószyć solą.
  • image-1ldr65d 2. Zimnego buraka pokroić w małą kostkę.Wyłożyć jako kolejną warstwę. Śledzie odsączyć z zalewy i również pokroić w małą kostkę. Położyć na buraczku.
  • image-0tk40sj 3. Obraną pomarańczę wyfiletować ( najlepiej robić to nad małą miseczką, aby zebrać sok,który będzie spływał podczas odcinania małych kawałków owocu).To co zostanie po wyfiletowaniu pomarańcza odcisnąć z soku. Fileciki pokroić na połówki i ułożyć na wierzchu sałatki.
  • image-185ktsx 4. Dressing:
    Do otrzymanego soku pomarańczowego, dodać ocet i miód. Dokładnie wymieszać. Doprawić do smaku solą i pieprzem i ponownie wymieszać.Delikatnie wlać dressing do sałatki i wstawić sałatkę na 2-3 godziny do lodówki. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ciecierzyca Sałata Śledzie Pomarańcze

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Boże narodzenie Wigilia

Podobne przepisy

To może cię zainteresować