Warmińska z pulpetami

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Studiuję technologię żywności w Olsztynie i uwielbiam gotować. Zupa jest pożywna i łatwa w przygotowaniu.

Składniki:

  • 2 l bulionu (może być z kostki)
    200 ml śmietany 18-proc.
    50 dag ziemniaków
    1-2 łyżki octu
    majeranek
    sól, pieprz
    czosnek granulowany
    cytryna

    Pulpety:
    30 dag mielonej łopatki wieprzowej
    mała cebula
    mąka do obtoczenia
    bułka tarta
    1-2 jajka
    sól

Warmińska z pulpetami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki obieramy i myjemy. Kroimy w niewielką kostkę. Gotujemy we wrzącym bulionie ok. 15 minut. Cytrynę sparzamy i kroimy w plasterki.
  • 2. Pulpety: cebulę obieramy i siekamy, do mięsa wbijamy jajka. Dodajemy cebulę i bułkę tartą (tyle, aby masa była zwarta). Doprawiamy. Formujemy
    pulpeciki (średnica ok. 2-3 cm) i obtaczamy w mące.
  • 3. Pulpety wkładamy do wrzącej zupy i gotujemy ok. 10 minut na małym ogniu. Doprawiamy solą, pieprzem, majerankiem, octem i czosnkiem. Zabielamy śmietaną. Podajemy z plasterkiem cytryny.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_02-2011

Komentarze

Podobne przepisy