Kotleciki z kaszy jęczmiennej

0 (0 ocen)

  • 60 min

To świetne rozwiązanie na wegetariański obiad. Nie znam osoby, której by nie smakowały.

  • 60 min

Składniki:

  • 200 g kaszy jęczmiennej
    700 ml wody
    140 g sera feta
    100 g pestek dyni i słonecznika
    pęczek koperku
    jajko
    bułka tarta

Kotleciki z kaszy jęczmiennej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kaszę gotujemy na gęsto w lekko osolonej wodzie (pamiętajmy, że będziemy dodawać słony ser feta).
    W międzyczasie prażymy ziarna słonecznika i pestki dyni na suchej patelni pilnując aby się nie przypaliły.
  • 2. Do ugotowanej i ciepłej kaszy dodajemy pokrojony ser feta i mieszamy aż się rozpuści.
  • 3. Następnie dodajemy posiekany koperek, ziarna słonecznika i pestki dyni. Mieszamy i formujemy kulki.
  • 4. Kotleciki obtaczamy w jajku i bułce tartej. Smażymy na oleju z każdej strony na rumiany kolor.
  • 5. Kotleciki świetnie smakują z sosem śmietanowo-pieczarkowym i surówką.

Porady

Jeśli podczas formowania kulek masa lepi się do rąk, można co jakiś czas zmoczyć ręce wodą.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy