Warkocze z kurczaka z frytkami w sosie czosnkowo-jogurtowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Piersi z kurczaka podzielić na połowę. Posolić, popieprzyć, przyprawić przyprawą do kurczaka. Przykryć folią, odstawić do lodówki na 30 min.
Każdą pierś lekko rozbić tłuczkiem przez torebkę foliową. Rozciąć na 3 paski zostawiając 1 cm piersi w całości. Na każdym pasku układać kawałek sera i szynki.
2.Zaplatać warkocze, spiąć wykałaczkami.
3.Rozbić jajko. Wymieszać mąkę z bułką tartą i ziołami prowansalskimi.
Panierować kurczaka najpierw w jajku, potem w bułce, smażyć na małym ogniu przez kilka minut z obu stron, aby mięso się upiekło. Po upieczeniu osączyć z tłuszczu na papierowym ręczniku.
4.Frytki:
gotowe frytki wyłożyć równomiernie na blachę pokrytą pergaminem. Piec w rozgrzanym piekarniku w temp. 220 stopni do uzyskania pożądanej chrupkości. Po 10 min. pieczenia posypać przyprawą.
5.Sos czosnkowy:
wymieszać majonez z jogurtem, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, przyprawić solą, pieprzem i papryką. Sosem polać frytki.
Komentarze