Warkocz z piersi kurczaka w cieście francuskim

4.5 (195 ocen)

  • 15 min

To doskonałe danie na kolację, które serwuje swoim gościom podczas przyjęć.

  • 15 min

Składniki:

  • gotowe ciasto francuskie,
    pierś z kurczaka,
    żółty ser,
    szynka parmeńska lub salami ,
    pieczarki,
    natka pietruszki,
    białko z jajka,
    Przyprawy.
Wystaw ocenę:

4.5 (195 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Dania główne

Warkocz z piersi kurczaka w cieście francuskim - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Gotowe ciasto francuskie dzielimy na 2 części. Po bokach ciasto przecinamy w paseczki o szerokości około 2– 3 cm i około 6 cm długości.
  • 2. Rozbijamy pierś z kurczaka, posypujemy z obu stron solą i pieprzem, kładziemy na ciasto, dodajemy plasterki sera,szynki parmeńskiej lub salami i pieczarki oraz posypujemy natką pietruszki.
  • 3. Zaplatamy paski na przemian w formę warkocza, zostawiając przy tym odstępy by pierś mogła odparować w trakcie pieczenia.
  • 4. Na wierzch warkocza smarujemy białkiem z jajka.
  • 5. Pieczemy w 190 stopniach w piecyku około 30 minut.

Porady

Kurczak w cieście francuskim dobrze smakuje z ketchupem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ciasto francuskie Kurczak Pierś z kurczaka

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować