Warkocz z orzechami

0 (0 ocen)

  • 60 min

Bardzo proste ciasto drożdżowe połączone z masą orzechową.Prawdziwy smak i zapach świąt

  • 60 min

Składniki:

  • ciasto drożdżowe:1kg.mąki,1,5szkl.mleka,100g.drożdży,0,5szkl.oleju,1szkl.cukru,2 jaja. Masa: 400g.orzechów(mogą być włoskie,lub w tańszej wersji-ziemne)0,5l.mleka,2łyżki błyskawicznej kaszy manny

Warkocz z orzechami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże rozrobić w 0,5szkl.mkeka i łyżką cukru.Odstawić do wyrośnięcia.Mąkę przesiać i dodawać kolejno:jajka,cukier,wyrośnięty zaczyn,resztę mleka i na koniec olej.Wyrobić ciasto jak na kluski.Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Orzechy zmiksować z mlekiem i zagotować dodając mannę.Ciasto podzielić na trzy części i każdą rozwałkować.Każdy placek posmarować masą orzechową i zwinąć w rulon.Ułożyć rulony obok siebie i zapleść jak warkocz.Ułożyć warkocz w tortownicy z kominkiem i piec ok.40min w 180'

Porady

Jeśli warkocz będzie za duży-odciąć 1/3 i wyłożyć do małej keksówki.Tym sposobem będą 2 ciasta

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy