Warkocz z 3 rodzajów mięs

4.5 (197 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Chciałam zaimponować teściowej, więc przygotowałam to danie. Pochwałom nie było końca.

Składniki:

  • ● 3 grube, podobnej długości paski cielęciny, wieprzowiny i kurczaka
    ● sól, pieprz, kurkuma
    ● 3 łyżki oleju
    ● łyżka mąki
    ● 1 szkl. wytrawnego wina
    ● 50 dag warzyw (np. cukinia, ziemniaki, groszek i papryka)
Wystaw ocenę:

4.5 (197 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Warkocz z 3 rodzajów mięs - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso myjemy i osuszamy.
    Z jednej strony spinamy wykałaczkami
    i zaplatamy warkocz.
    Skrapiamy połową oleju.
    Oprószamy solą i pieprzem.
  • 2. Warkocz wkładamy do natłuszczonego
    resztą oleju naczynia
    żaroodpornego. Zapiekamy
    25 minut w piekarniku
    rozgrzanym do temperatury
    180 °C, od czasu do czasu polewając pieczeń wytworzonym
    sosem.
  • Warkocz z 3 rodzajów mięs 3. Sos z pieczenia mięsa wlewamy
    do rondla i gotujemy na
    małym ogniu. Mieszając, wsypujemy
    mąkę i ok. łyżeczki
    kurkumy. Stopniowo wlewamy
    wino rozcieńczone z 50 ml
    wody. Gotujemy, aż zgęstnieje.
  • 4. Warzywa kroimy i gotujemy
    do miękkości. Podajemy do
    polanego sosem mięsa.

Porady

● Mięso można przygotować również z tradycyjnym sosem śmietanowo-grzybowym: do sosu z pieczenia mięsa dodajemy kilka obgotowanych, drobno pokrojonych grzybów i małe opakowanie śmietany 22-proc.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cielęcina Kurczak Wieprzowina

Notka redakcyjna

PPWS_07-2011

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować