Warkocz orzechowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W ciepłym mleku rozprowadzić drożdże z 1 łyżeczką mąki i 1 łyżeczką cukru, wymieszać, odstawić w ciepłe miejsce "do ruszenia".
Mąkę przesiać z pozostałym cukrem, dodać żółtka, tłuszcz i wyrośnięty rozczyn, zagnieść elastyczne ciasto. Odstawić w omączonej misce na około 60 minut, do podwojenia objętości.
Składniki masy orzechowej wymieszać ze sobą.
Po tym czasie ciasto krótko zagnieść, wywałkować na prostokąt o wymiarach 30x40cm. Ciasto posmarować smarowidłem po całej powierzchni.
Następnie delikatnie zwinąć ściśle ciasto wzdłuż dłuższego boku.
Zostawiając około 3 cm (na górze) nie rozciętego ciasta, przekroić roladę ostrym nożem wzdłuż na 3 części.
2.Następnie zapleść z nich warkoczyk. Koniec warkoczyka dokładnie ze sobą zlepić.
Posmarować rozkłóconym jajem.
3.Włożyć (od razu, bez wyrastania) do piekarnika nagrzanego do 200 stopni, piec około 8 minut, następnie obniżyć temperaturę do 180 i piec jeszcze około 25 minut, dopóki wieniec nie stanie się brązowo - złoty.
Komentarze